09 heinäkuuta 2013

Helppo värjäys liisterillä

Tein ensimmäisen liisterivärjäykseni 15-vuotiaana TET-harjottelussa. Olen ollut aivan koukussa siihen touhuun, koska satun rakastamaan myös tapetointia ja kuvataiteilijalta öljyvärejä löytyy runsaasti.  Testasin, miten käy sametille kyseisellä menetelmällä. Kaikki sileät luonnonkuidut ja paperit värjääntyvät täydellisesti- keinokuitu onkin huonompi alusta. Seuraavassa kuvien avulla kerron miten saat homman toimimaan todella helposti omalla keittiön pöydälläsi.


Tässä värjään mallistooni mustaa korsettia pinkkiin pitsihameeseen sopivilla väreillä. Pysyvän lopputuloksen saavuttamiseksi on käytettävä öljyvärejä.  Valitsen sopivat, ja sekoitan loput värisävyt. 
 Keittiön pöytä suojataan huolellisesti. Kattilaan sekoitetaan paksu liisteri, joka kaadetaan esim.  korkeaan uunipeltiin (suojattu muovilla).  Huolehdi siitä, että vesipiste on lähellä niin pääset saman tien huuhtomaan liisterin pois kankaasta- öljyväri jää kankaaseen kiinni kuin tauti. Liisterin saa huuhtoa alas viemäristä pieninä määrinä. Voit toki värjätä myös suihkussa, mutta öljyväriroiskeet jäävät mm. muovipintoihin pysyvästi. Älä käytä valmisliisteriä, vaan sekoita itse tarvitsemasi määrä- se saattaa olla hyvinkin pieni. Ainoastaan astian pintakerroksesta lähtee pieni kerros liisteriä pois per värikerta. Sekoitan palettiveitsellä haluamani värisävyt, ja ohennan värejä vetisiksi hajuttomalla tärpätillä. Tässä voi käyttää lääkemittakippoja, snapsilaseja tai sopivan syvyistä palettilokerikkoa.

Tiputtelen öljyväriläiskiä liisterin pinnalle lusikalla tai tulitikulla. Tässä aivan päätön järjestys- toki voi yrittää luoda myös esittävän kuvion.


Jos haluaa esittävää taidetta, tilaisuus on seuraavassa vaiheessa. Hammastikulla vedellään pintaa rikki -ei liian syvältä- niin, että värit sekoittuvat halutunlaisiksi.  Minä pidän tästä kaaosmallista, kuten viimeisistä kuvista huomaatte.
Kangas lasketaan varovasti astiaan öljyvärin päälle  yrittäen välttää ilmataskuja ja ryppyjä. Materiaali kannattaa silittää etukäteen ja mitata oikean kokoisiksi paloiksi liisterialtaaseen. Seuraava kangas ottaa itseensä ne väriläiskät, jotka jäivät edellisen kankaan ulkopuolelle. Kädellä voi hellästi silitellä, muttei missään nimessä saa painaa kangasta liisteriin voimalla. Kankaan saa nostaa välittömästi pois tarttuen kahdesta nurkasta ja vieden juoksevan veden alle. Liisteri irtoaa ja kuviointi jää kankaaseen. Kannattaa kuivattaa tasaisella alustalla. Öljyväri kuivuu maalauksessa noin 5 päivää, muta kankaassa runsaasti ohennettuna lopputulos on käytössä jo seuraavana päivänä.

 


Loput värit roiskin lusikalla kahden ylijäämäpalan päälle. Hauskalta näyttivät pelkkinä pisaroinakin. Näitten kuivumista vaan täytyy odottaa huolella- yksikin kunnon öljyvärikökkö sotkee sormet ja kaiken mahdollisen lähellään pysyvästi. Siirrä siis vaikka vintille kuivumaan viikoksi. Öljyvärillä voi myös maalata kankaalle- itse olen tehnyt koko selän bändilippuja- jolloin kuivumisaika on vähintään 5 päivää. Mustalle sametille pinkkiä ja violetin eri sävyjä roiskittuna.
Valkoiselle puuvillakankaalle tehtyjä kokeiluja vain kolmella värillä. Värien sekoittaminen ja tarpeeksi ohut koostumus liisterin pinnalla takasivat mielipuolisen hienot kuviot. Kai tästäkin se pakollinen korsetti jossain vaiheessa pamahtaa- todella uniikki sellainen.  Kangas muuttuu käytökseltään aivan hitusen jäykemmäksi, joten ei kannata laskeutuviin vaatteisiin tätä tekniikkaa käyttää. Varaudu superlimakäsiin ja muihin vastaaviin- lapset rakastavat olla mukana värjäämässä!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti